Transformă energia folosind panouri solare fotovoltaice
Energia solară este radiația electromagnetică care este emisă de soare și captată pentru a fi transformată în energie utilă. Plantele absorb energia solară pentru a transforma lumina soarelui în hrană prin procesul de fotosinteză, în timp ce oamenii captează lumina soarelui pentru a o transforma în electricitate utilă folosind procese precum efectul fotovoltaic.
Electricitatea produsă de energia solară poate fi folosită în rețelele electrice sau stocată în baterii. Energia de la soare este abundentă și gratuită, iar costurile de conversie a energiei solare în electricitate continuă să scadă pe măsură ce tehnologia solară devine mai avansată și mai eficientă. Energia solară este cea mai accesibilă și abundentă sursă de energie de pe Pământ. Are, de asemenea, avantajul de a produce o amprentă de carbon mai mică decât combustibilii fosili, ceea ce reduce impactul general asupra mediului.
Definiția energiei solare
Soarele nostru este o stea formată în mare parte din hidrogen și heliu. Produce energie în interiorul miezului său printr-un proces numit fuziune nucleară, în care hidrogenul fuzionează împreună pentru a forma un atom mai ușor de heliu. Energia care se pierde în acest proces radiază în spațiu sub formă de energie.
Generare de energie electrică
Tehnologia solară poate prelua lumina solară și o poate transforma în energie folosind panouri solare fotovoltaice (PV) sau prin concentrarea radiației solare folosind oglinzi speciale. Particulele individuale de lumină se numesc fotoni. Acestea sunt pachete minuscule de radiații electromagnetice care au cantități diferite de energie în funcție de cât de repede se mișcă. Fotonii sunt eliberați de soare în timpul procesului de fuziune nucleară când hidrogenul este transformat în heliu. Dacă fotonii au suficientă energie, ei pot fi valorificați pentru a genera electricitate.
Panourile fotovoltaice sunt realizate din celule fotovoltaice individuale. Aceste celule conțin materiale numite semiconductori care permit electronilor să treacă prin ele. Cel mai comun tip de semiconductor folosit în celulele fotovoltaice este siliciul cristalin. Este relativ ieftin, abundent și durează mult timp. Dintre toate materialele semiconductoare, siliciul este, de asemenea, unul dintre cei mai eficienți conductori de electricitate.
Când fotonii cu multă energie intră în contact cu semiconductori, ei pot elibera electronii. Acești electroni produc un curent electric care poate fi folosit pentru alimentare sau stocat într-o baterie.
Cea mai mare parte a energiei produsă de panourile solare este trimisă în rețeaua electrică pentru a fi distribuită în locurile care au nevoie de electricitate. Chiar și panourile solare private de pe acoperiș trimit electricitate suplimentară înapoi în rețeaua electrică. Stocarea bateriilor tinde să fie costisitoare, iar vânzarea excesului de electricitate înapoi către companiile electrice este cea mai rentabilă modalitate de a produce energie solară în acest moment.
Energia solară este din ce în ce mai accesibilă și poate deveni chiar mai ieftină decât energia convențională produsă de combustibili fosili, pe măsură ce tehnologia devine mai eficientă.