Pe ce acoperiș ar trebui să instalezi un sistem fotovoltaic?
Numeroși factori influențează unde și ce tip de sistem fotovoltaic trebuie instalat, gama de posibilități este în continuă creștere. Din fericire, tot mai mulți oameni din România consideră deja că merită să folosească energia solară. Astfel, la plimbare prin diferite colțuri ale țării, față de situația de acum câțiva ani, se văd mult mai multe case dotate cu sisteme fotovoltaice. Pe de altă parte, contează enorm cum poți profita cel mai bine de sistemul fotovoltaic pe care l-ai ales pentru a răspunde tuturor nevoilor gospodăriei tale.
Instalarea pe acoperiș
Una dintre cele mai evidente soluții pentru instalarea unui sistem fotovoltaic este acoperișul. Cu toate acestea, înainte de a începe lucrarea, merită să evaluezi starea statică a structurii acoperișului și starea acoperișului / carcasei.
Recomandăm instalarea unui sistem fotovoltaic pe următoarele acoperișuri:
țiglă arsă, țiglă beton, şindrilă, pe placă metalică, de exemplu trapezoidală, ondulată, acoperiș plat, tablă ardezie și ardezie ondulată (nerecomandat, dar acceptabil după inspecția preliminară)
Asigură-te că acorzi atenție următoarelor:
Vechimea și starea structurii acoperișului: necesarul de energie electrică a unei familii medii de 4 persoane poate fi asigurat de mai mult de 10 panouri fotovoltaice, fiind necesare în medie 10-16 panouri. Greutatea unui panou este între 17-20 kg, acoperișul trebuie să reziste la o încărcare suplimentară de 170-320 kg când este vorba doar de plăci. La aceasta se adaugă greutatea structurii de susținere și a celorlalte părți.
Există suficient spațiu pe acoperiș pentru panouri fotovoltaice? Sunt necesari 17-28 de metri pătrați de spațiu pe acoperiș pentru a instala un sistem fotovoltaic mediu de 10-16 panouri.
Înclinare și orientare: în mod optim, acoperișul ar trebui să fie orientat spre sud, în timp ce un unghi de 30-35 de grade poate fi cel câștigător. Deoarece aceste condiții sunt cele mai rare, unghiul de înclinare poate fi eficientizat prin ajustarea structurii de susținere. Opțiunile sunt mai limitate în ceea ce privește orientarea, dar dacă structura acoperișului nu este potrivită pentru instalarea unui sistem fotovoltaic pe acoperiș, poți folosi liniștit acoperișul terasei, garajului sau chiar a unei alte anexe.
Pentru instalațiile de acoperiș plat, este necesară o structură de susținere diferită: În cazul instalării pe un acoperiș plat, structura de susținere trebuie să asigure unghiul corect de înclinare precum și protecție împotriva sarcinilor vântului, cu greutăți de beton.
Deschideri în acoperiș: înainte de instalarea pe acoperiș, este important să se evalueze deschiderile din acoperiș, deoarece acestea pot afecta semnificativ pozitia structurii de susținere și a panourilor.
Materialul structurii de susținere: deoarece un sistem fotovoltaic este conceput pentru a fi utilizat timp de zeci de ani, nu economisi pe structura de susținere mai ieftină! Alegerea ideală este o structură de susținere din oțel inoxidabil sau aluminiu care poate rezista la intemperii.
Ecranare: Putem profita la maximum de sistemul nostru fotovoltaic dacă razele soarelui cad perpendicular pe panourile solare și dacă funcționarea acestora nu este umbrită de nimic. Chiar și frunzișul unui copac poate însemna o scădere a performanței cu 30-40%. Sistemul invertorului Huawei optimizat pentru fiecare celulă solară poate oferi o soluție în acest sens.
Pentru acoperiș de ardezie: Nu recomandăm instalarea pe ardezie, deoarece ardezia este foarte usor de spart și nu este usor sa înlocuiești un element stricat.
Dacă sistemul fotovoltaic nu poate fi instalat pe un acoperiș
Desigur, există cazuri în care nici acoperișul casei, nici acoperișul garajului sau al altei anexe sau terase nu sunt potrivite pentru un sistem solar. În acest caz poți alege dintre alte alternative.
Instalare la sol: dacă ai suficient spațiu în grădină, îți poți instala și sistemul fotovoltaic la sol.
Sistem fotovoltaic integrat în acoperiș: în acest caz panourile fotovoltaice nu sunt instalate pe acoperiș ci în acoperiș, dar această metodă poate avea mai multe dezavantaje decât avantaje, întrucât ventilația panourilor vara nu este rezolvată, ceea ce degradează performanța.
Țigle fotovoltaice: avantajul este că piesele lor sunt interschimbabile. Dezavantajul este că costul sistemului modular este încă puțin mai mare în prezent și, datorită formei curbate a țiglelor, eficiența acestora nu este la fel de fiabilă ca la panourile convenționale.
Din fericire, dezvoltarea tehnologică a sistemelor fotovoltaice face posibilă instalarea sistemului în aproape toate cazurile. Fie că este pe acoperiș sau pe sol, cu siguranță își merită prețul pe termen lung: nu numai că portofelul nostru ne va fi recunoscător, dar și planeta ne va mulțumi.
Sursă: kluner.ro