Sistemele fotovoltaice (sisteme fotovoltaice) sunt o tehnologie de energie regenerabilă care transformă energia de la soare în electricitate folosind fotovoltaice. Aceste fotovoltaice, cunoscute și sub numele de panouri solare, oferă o soluție fiabilă de energie verde. Un sistem solar fotovoltaic este o opțiune durabilă, cu întreținere redusă pentru oricine dorește să contribuie la un mediu mai ecologic, deoarece sistemul nu provoacă poluare sau emisii și are numeroase avantaje.
Sistemele fotovoltaice folosesc celule fotovoltaice pentru a colecta energia solară din lumina soarelui și o transformă în curent continuu (DC). Reflexia luminii solare va crea un câmp electric peste sistemele fotovoltaice, provocând fluxul de electricitate. Electricitatea DC va fi transportată la un invertor, care va transforma această putere DC în curent alternativ (AC). Această putere de curent alternativ este tipul de electricitate care este utilizat pentru aparatele electrice din casa dvs., denumită și sarcină de curent alternativ.
Ești interesat să afli mai multe despre sistemele fotovoltaice?
Componenta 1: Rețeaua solară fotovoltaică
O matrice solară fotovoltaică constă dintr-un număr de panouri solare fotovoltaice care sunt conectate electric. Rețeaua fotovoltaică solară generează electricitate din lumina soarelui.
Datorită flexibilității rețelelor fotovoltaice modulare, sistemele fotovoltaice oferă multe modele diferite și o mare varietate de nevoi electrice, indiferent de cât de mare sau mică este suprafața de instalare.
Este important să rețineți că sistemele fotovoltaice trebuie instalate pe structuri de montaj stabile, care să poată susține matricea și să reziste la condiții meteorologice precum vântul, ploaie și coroziune în următoarele câteva decenii.
Componenta 2: Controler de încărcare
Controlerele de încărcare reglează panourile solare pentru a se asigura că bateriile nu se supraîncărcă. Un controler de încărcare poate măsura dacă bateriile sunt complet încărcate și poate opri curgerea curentului pentru a preveni deteriorarea permanentă a bateriilor.
Controlerele de încărcare pot fi împărțite în două tipuri: Modulare în lățime a impulsurilor (PWM) și Urmărirea punctului de putere maximă (MPPT). PWN este un tip standard și este potrivit pentru sisteme fotovoltaice mai mici, deoarece acestea variază între 4 și 60 de amperi.
Pe de altă parte, regulatoarele de încărcare MPPT sunt mai potrivite pentru sistemele fotovoltaice cu o tensiune înaltă de – în majoritatea cazurilor – până la 160 de volți DC.
Deoarece nu orice sistem fotovoltaic are o bancă de baterii solare, nu este întotdeauna necesar să includeți un controler de încărcare în sistemul dumneavoastră. Cu alte cuvinte, aveți nevoie de un controler de încărcare doar dacă aveți o bancă de baterii.
În plus, dintr-un aspect mai tehnic, s-ar putea să nu aveți nevoie de un controler de încărcare dacă matricea fotovoltaică eliberează aproximativ 2 wați sau mai puțin pentru fiecare 50 de amperi oră a bateriei.
Componenta 3: Banca de baterii
O bancă de baterii se asigură că energia neutilizată nu se irosește, deoarece stochează energia care este produsă de instalația fotovoltaică și nu este consumată imediat. Apoi, de exemplu, vă poate alimenta casa cu energie electrică în timpul nopții sau pe vreme foarte înnorată, când lumina soarelui este insuficientă.
Includerea unui bank battery în sistemele dvs. fotovoltaice este opțională, dar poate dubla cantitatea de energie solară pe care o puteți utiliza. Cu un sistem de baterii, casa ta va putea folosi 80% din energia sa generată, în timp ce fără un sistem de baterii, aceasta ar fi doar 40%.
Componenta 4: Invertor
Un invertor de energie solară este o parte cheie a oricărui sistem solar fotovoltaic, deoarece convertește electricitatea din DC în AC. Acest lucru este necesar, deoarece aveți nevoie de curent alternativ pentru alimentarea cu energie a electrocasnicelor dvs.
Componenta 5: Contor de utilitate
Indiferent de sistemul dvs. solar fotovoltaic, gospodăria dumneavoastră are un contor de energie care măsoară consumul de energie electrică per casă sau apartament.
Contorul de utilitate este conectat la sistemul fotovoltaic și măsoară cantitatea de energie electrică pe care o utilizați în casa dvs. Electricitatea pe care ați generat-o din panourile fotovoltaice care și nu este stocată sau utilizată va fi reintrodusă în rețeaua electrică.
Componenta 6: Rețea electrică
Dacă casa dvs. este conectată la o rețea electrică, puterea suplimentară care este generată odată ce acumulatorul dvs. este plin va fi trimisă la rețea. Aceasta înseamnă, de asemenea, că în perioadele în care sistemul fotovoltaic nu vă acoperă nevoile de energie, veți putea să vă alimentați casa cu energie de la rețeaua electrică, dacă este necesar.