Eficiența panourilor solare pe timp de iarnă!
De când s-au inventat panourile solare fotovoltaice și până în prezent, ele au fost instalate în cele mai diferite condiții climatice și au funcționat cu succes în majoritatea condițiilor. Adevărul e că nu contează ce temperatura este afară, cu excepția cazurilor în care temperatura este prea mare, ci contează mai mult câtă lumină este disponibilă.
Nu doar că panourile solare funcționează foarte bine iarna, ba chiar funcționează câteodată mai bine în sezonul rece decât în cel cald. Chiar dacă zilele sunt mai scurte și e posibil să fie mai mult timp înnorat decât senin, panourile continuă să producă energie electrică, mai mult sau mai puțin, iar pentru a stoca energia electrică în perioadele când nivelul de radiații solare este maxim, se pot folosi baterii.
Singurul inconvenient major ar putea fi acumularea de zăpadă pe suprafață panourilor atunci când ninsorile sunt abundente. În mod normal, suprafață panourilor este alunecoasă, iar zăpada nu se lipește de ele decât dacă ninge abundent și sunt vijelii. Chiar și în cazul în care se acumulează mai multă zăpadă, aceasta poate fi ușor îndepărtată cu ajutorul uneltelor potrivite.
Deoarece zilele sunt mai scurte iarna, este foarte important să ai sisteme fotovoltaice foarte bine calibrate, care să te ajute să profiți la maxim de energia solara pe timpul sezonului rece. Încearcă pe cât posibil să nu lași zăpada să se acumulezi pe panouri. Astfel, te vei asigura că sistemele tale vor continua să producă electricitate.
Sursă: Ghidul Electricianului