Cum se transformă energia solară în energie electrică folosind panouri solare?
Energia solară a devenit o sursă de energie alternativă populară ca sursă de energie regenerabilă. Este energia care vine ca resursă naturală de la soare.
Proiectele sau dispozitivele bazate pe energie solară convertesc energia luminoasă a soarelui în energie electrică care este utilizată pentru a opera dispozitivul. Pentru procesul de conversie se folosesc celule fotovoltaice care sunt disponibile în diferite dimensiuni și evaluări în funcție de aplicația utilizată.
Energia solară este clasificată în două tipuri în funcție de modul în care este utilizată energia solară
1. Energie solară activă
2. Energie solară pasivă
Energie solară pasivă
Energia solară pasivă este utilizată direct de la Soare pentru diverse aplicații, fără a utiliza dispozitive sau convertoare intermediare. Folosind energia solară pasiv, putem încălzi apa, apa în piscine și chiar putem încălzi case sau clădiri. Cel mai bun exemplu de energie solară pasivă este uscarea hainelor în lumina strălucitoare a zilei.
Aplicațiile energiei solare pasive includ următoarele:
Încălzire și răcire solară
Iluminat de zi
Uscarea cârpelor, produselor alimentare și a altor materiale
Energie solară activă
Energia solară activă reduce cerințele de energie din combustibili fosili ale unei clădiri pentru funcționarea sarcinilor. O sursă activă de energie solară are două aplicații majore. Cu acest sistem energetic, energia solară de la soare este convertită în energie electrică prin utilizarea unui circuit intermediar (celule fotovoltaice).
Panourile solare absorb energia solară și transferă energia electrică la punctul de utilizare sunt amplasate pe acoperișul unei clădiri sau al unei case. Un sistem de încălzire solară poate asigura un procent ridicat din necesarul de energie domestică pentru încălzire.
Aplicațiile energiei solare active includ următoarele:
Încălzirea activă a spațiului solar
Incalzire activa solara a apei
Incalzire solara activa a piscinei
Conversia energiei solare în energie electrică cu ajutorul panoului solar
Panou solar
Panourile solare sunt realizate din celule solare compuse din materiale semiconductoare. Panourile solare convertesc energia solară în electricitate DC de obicei de 12 V, care este utilizată în continuare pentru restul circuitului. Numărul de celule necesare și dimensiunea acestora depind de capacitatea de încărcare. O serie de celule solare poate produce energie electrică maximă dacă panoul solar este plasat exact în unghi drept față de razele solare.
Controler de încărcare
Un regulator de încărcare este inima oricărui sistem de energie solară. Controlerul de încărcare este utilizat pentru a menține tensiunile de încărcare adecvate ale bateriilor. Controlerul de încărcare reglează tensiunea și curentul de la panoul solar și încarcă bateria. De asemenea, previne supraîncărcarea și condițiile de subîncărcare a bateriei.
Baterie
Curentul produs de panourile solare este stocat în baterie și furnizează această energie stocată sarcinilor corespunzătoare. Capacitatea bateriei și numărul de baterii necesare depind de cerința de încărcare.
Invertor
Un invertor convertește tensiunea DC a bateriei disponibile în tensiunea AC principală pentru a opera sarcinile. Prin urmare, invertorul ne ajută să rulăm electrocasnice, computere sau alte dispozitive electronice. Invertoarele au caracteristici precum frecvența de comutare ridicată, conținut mai puțin armonic, eficiență ridicată de conversie și așa mai departe.