Cum funcționează energia solară?
Cum funcționează energia solară?
Energia solară funcționează prin transformarea energiei de la soare în energie. Există două forme de energie generată de la soare pentru uzul nostru – electricitatea și căldura.
Ambele sunt generate prin utilizarea panourilor solare, care variază ca dimensiune de la acoperișuri rezidențiale la „ferme solare” care se întind pe acri de teren rural.
Este energia solară o sursă de energie curată?
Da, energia solară este o sursă de energie regenerabilă și infinită – atâta timp cât soarele continuă să strălucească, energia va fi eliberată.
O altă energie curată pozitivă pentru energia solară este că, spre deosebire de arderea combustibililor fosili, conversia luminii solare în energie nu creează emisii dăunătoare de gaze cu efect de seră.
Amprenta de carbon a panourilor solare este deja destul de mică, deoarece acestea durează peste 25 de ani, fără pierderi de eficiență. Iar materialele folosite în panouri sunt din ce în ce mai reciclate, astfel încât amprenta de carbon va continua să se micșoreze.
Când a fost descoperită energia solară?
Energia solară a fost folosită de oameni încă din secolul al VII-lea î.Hr., când oamenii foloseau lumina soarelui pentru a aprinde focul reflectând razele soarelui asupra obiectelor strălucitoare. Mai târziu, în secolul al III-lea î.Hr., grecii și romanii au valorificat energia solară cu oglinzi pentru a aprinde torțe pentru ceremoniile religioase.
În 1839 și la vârsta de doar 19 ani, fizicianul francez Edmond Becquerel a descoperit efectul fotovoltaic (PV) în timp ce experimenta cu o celulă făcută din electrozi metalici într-o soluție conducătoare. El a observat că celula producea mai multă electricitate atunci când a fost expusă la lumină – era o celulă fotovoltaică.
În 1954, tehnologia fotovoltaică a luat naștere când Daryl Chapin, Calvin Fuller și Gerald Pearson au dezvoltat celula fotovoltaică de siliciu la Bell Labs în 1954 – prima celulă solară capabilă să absoarbă și să transforme suficientă energie solară în energie pentru a rula echipamentele electrice de zi cu zi.
Astăzi, sateliții, navele spațiale care orbitează Pământul, sunt alimentați de energie solară.
Cum se produce mai exact electricitatea din energia solară?
Panourile solare sunt de obicei realizate din siliciu instalat într-un cadru de panou metalic cu o carcasă de sticlă. Când fotonii, sau particulele de lumină, lovesc stratul subțire de siliciu de pe partea de sus a panoului solar, ei scot electroni de pe atomii de siliciu.
Această încărcare fotovoltaică creează un curent electric (în special, curent continuu sau DC), care este captat de cablurile din panourile solare. Această electricitate DC este apoi convertită în curent alternativ (AC) de către un invertor. AC este tipul de curent electric utilizat atunci când conectați aparatele la prize normale de perete.
Energia rețelei naționale explicată – Cum funcționează energia solară?
Care este diferența dintre panourile solare fotovoltaice și panourile solare termice?
Panourile solare fotovoltaice generează energie electrică, așa cum este descris mai sus, în timp ce panourile solare termice generează căldură. În timp ce sursa de energie este aceeași – soarele – tehnologia din fiecare sistem este diferită.
Solar PV se bazează pe efectul fotovoltaic, prin care un foton (unitatea de bază a luminii) impactează o suprafață semiconductoare precum siliciul și generează eliberarea unui electron. Solarul termic este mai puțin sofisticat și pur și simplu încălzirea directă a apei (sau a altor fluide) de către lumina soarelui. Pentru uz casnic, panourile solare termice sunt instalate si pe un acoperis orientat spre soare, incalzind apa stocata intr-un boiler de apa calda si asigurand astfel apa calda si incalzire. La scară mai mare, solarul termic poate fi folosit și în centralele electrice.